Familj, förälskelse, framtid. Idag finns effektiv behandling av hiv. Den gör att vi kan leva lika länge som vi annars skulle ha gjort. Den gör också att hiv inte överförs till andra. Hiv handlar istället om vardag, och om vad som händer i mötet med andra människor.

Tystnad motverkar förändring. Vi vill inte att någon ska behöva oroa sig över konstiga reaktioner eller gå omkring med hivfobi. Kunskapen finns redan – frågan är vad vi gör med den? Vad vi alla kan, gör och säger spelar stor roll.

Screen Shot 2017-10-30 at 10.44.59

95 procent har effektiv behandling

Vi som lever med hiv i Sverige idag kommer att fortsätta att göra det. Med effektiv behandling är hiv inte livshotande och förs inte vidare till andra. Dagens mediciner gör alltså all skillnad.

För att kunna få behandling måste du känna till din hivstatus. Idag är det ungefär 7500 personer i Sverige som vet att de lever med hiv.

Läs mer

Screen Shot 2017-10-30 at 10.45.55

Samtal om hiv, Gang Shebang och Det brinner!

29 november, klockan 18.00–20.00
Världskulturmuseet i Göteborg

Hiv idag handlar om vad som händer i mötet med andra. Inför årets World AIDS Day samlas vi på Världskulturmuseet för mingel med mat, musik och samtal.

Gang Shebang och Det brinner spelar! Desireé Ljungcrantz, doktor i genusvetenskap vid Linköpings universitet, samtalar med Hilding Sandgren, serieskapare och metodutvecklare på Positiva Gruppen Väst. Hur görs hiv? Hur kan berättelser användas som verktyg för att levandegöra hur det är att leva med hiv i Sverige idag?

Desireé Ljungcrantz har disputerat med avhandlingen Skrubbsår. I den analyserar hon djupintervjuer med personer som har hiv, egna erfarenheter och berättelser om hiv i populärkulturen.

Fri entré men begränsat antal platser. Ingen platsbokning, kom i god tid. Välkommen!

Kolla länken för vad som händer inför World AIDS Day på Facebook.

Läs mer

_S9A0478beskuren

Du kan leva hivneutralt

Hångla och ha sex med vem du vill – oavsett om du är positiv, negativ eller inte vet din status. Kunskap är en bättre utgångspunkt än rädsla. Tänk om vi alla kan dela på ansvaret för att ha koll på hiv. Tänk om öppenhet var ett krav som vi ställde på samhället istället för att bara förvänta sig det av personer som lever med hiv.

Skillnaden på att leva med och utan hiv är i grunden inte så stor i Sverige idag. Vad du kan arbeta med, hur länge du lever, vem du har ihop det med och om du kan föda barn har inte med din hivstatus att göra. Ändå påverkar hiv människors vardag.

Läs mer